De Hamburger Matten Filter ( HMF) hoek

De oorsprong van de HMF filter:
De HMF filter kent zijn oorsprong in Duitsland. Buiten het Europese vaste land is het verder ook niet erg bekend. In Duitsland is het zeker een veel gebruikte en geliefde manier om aquariums te filteren en is zeker favoriet bij kwekers en hobbyisten die een of meerdere aquaria onderhouden of een speciale aquariumkamer hebben. In Nederland zie je ook steeds vaker dat de HMF filter gebruikt wordt. Hoe dat verder in Europa gesteld is durf ik niet te zeggen.

Filtercapaciteit:
Het voordeel van een HMF filter is een stuk groter dan bij de normale sponsfiltering. Dit zorgt ervoor dat er meer doorstroming in de bak is en dat je minder onderhoud aan de filter hebt.
Het mechanische filteren kennen de meeste van ons wel. Maar het voordeel van de HMF is dat dit een zeer groot oppervlak heeft waar de benodigde bacteriën zich goed kunnen koloniseren. Hierdoor heeft de HMF een biologische filtratie werking.
Door de boog van de HMF van de spons kan deze niet naar binnen worden gezogen( bij de juiste dikte) en behoudt de HMF zijn vorm.

Waaruit bestaat de HMF:
De HMF filter die wij aanbieden bestaat uit de volgende onderdelen:
– Filterbehuizing
– Filtermateriaal
– Luchtlift
– bevestiging
– Aandrijfcomponenten

Filterbehuizing:
Voor de behuizing hebben we gekozen voor voedselveilig arcylglas 2MM. De hoogtes die we gebruiken zijn 17-22 of 27 cm. De dij-maat is 6cm( dit is zeer ruimtebesparend maar toch effectief).
De 17 cm hoge kan gebruikt worden voor aquariums tot 40 liter.
De 22 cm hoge kan gebruikt worden voor aquariums tot 50 liter.
De 27 cm hoge kan gebruikt worden voor aquariums tot 60 liter.

Filtermateriaal:
Voor het filtermateriaal is een zwarte mat gebruikt van een PPI( poriën per inch) van 45. Dit is baby- vis en garnaal veilig.

Luchtlift en aandrijfcomponenten:
De luchtlicht is een 12 MM buis in diameter. Deze wordt aangedreven door een originele GN (zijn op dit moment de beste aandrijfdelen die in Duitsland op de markt zijn en geven een garantiebelofte)aandrijfdeel. Deze kan tot 200 liter per uur verplaatsen en is daarom geschikt voor aquariums tot 100 liter. Door op uw luchtslang een kraantje te zetten, kunt u de gewenste doorvoersnelheid van het water regelen.
Het aandrijfcomponent( het hart van je HMF) kan gemakkelijk worden geopend en indien nodig gereinigd worden.

3 reacties op “De Hamburger Matten Filter ( HMF) hoek

  1. Delbroek Jacky zegt:

    Beste,
    Zoek zwarte of grijze filtermat van 30 PPI. Moet mat zijn waar ik volgende maat kan uit halen van 55 cm x 60 cm x 5 cm dikte. Kan U hier aangeraden?

    Vriendelijke hobby groeten Jacky.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.youraquahouse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 790 reviews.