Het opstarten van een neocaridina aquarium:Voor je een aquarium gaat opstarten is het handig om te weten wat je met het aquarium wilt doen en vooral wat voor aquarium je kan plaatsen. Wanneer je hebt bedacht waar je het gaat plaatsten als garnalen aquarium en wat voor soort/kleur je erin wilt houden, kun je gaan nadenken over wat je allemaal nodig hebt.


Wat heb je zeker nodig voor je een aquarium gaat opstarten:
een aquarium ( minimaal 20 liter) met afdek
– Bodem.
Wil je een zandbodem? Of liever een grindbodem. De Neo caridina garnalen doen het prima op een bodem van basalt split, de grote 25kg zakken van de hornbach zijn garnalen safe.
– een garnaal veilige filter.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Aquael mini pat of een HMF filter. Een simpele dubbele sponsfilter voldoet ook voor de meeste garnalen.
Luchtpompje. De meeste HMF en sponsfilters draaien op een luchtpompje.
– Licht. Als je een aquarium heb zonder licht is het aan te raden om een goede aquarium lamp te nemen voor het groeien van je planten en mossen.

Wat kan je gebruiken maar heeft geen noodzaak:
verwarmingselement. De meeste neocaridina kunnen prima op kamer tempratuur worden gehouden. Dit wil zeggen rond de 21-22 graden. Indien je het in een andere ruimte zet( bijvoorbeeld de garage) is een verwarmingselement aan te raden.
Söchting oxydator mini. Dit geeft via een chemische reactie pure zuurstof af in het water. Dit is bijvoorbeeld handig in de zomer, wanneer je temperatuur stijgt van het water ( bij 30 graden is je zuurstof waarde in het water 0). Of als bijvoorbeeld de stroom uitvalt dat je garnalen toch voorzien zijn van zuurstof.
Voerhoekje/voerschaaltje. Dit is geen must maar door deze producten te gebruiken kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk bodemrot voorkomen in uw aquarium.
Planten en mossen. De garnalen zullen dit een geweldige toevoeging vinden in het aquarium, Hierin kunnen ze zich lekker verstoppen.
stenen. Bijvoorbeeld leuke dragon stone, lavasteen of spaghetti steen. Deze stenen zijn allemaal safe te gebruiken in een garnalen aquarium en kun je bijvoorbeeld leuke mossen op binden/lijmen.
Thermometer. Hier kunnen we de tempratuur van het aquarium aflezen.

Het opstarten van een garnalen aquarium. ( hier gaan we van uit van alle bovengenoemde producten)
Het begin is vrij simpel je zet je aquarium op de gewenste plek neer. Let wel op dat het niet te dicht bij het raam staat i.v.m. warmte en ongewenste alg groei. Zorg dat je aquarium waterpas staat! Als het aquarium staat gaan we het eerst schoonmaken met lauw water en bijvoorbeeld een schuursponsje ( de zachte kant).
Nu gaan we bepalen waar de filter( In dit geval de HMF) komt en waar we het verwarmingselement plaatsen.
Wanneer we het aquarium schoon hebben, gaan we het grind/zand goed uitspoelen. Doe dit net zo lang tot het schoon is. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een deel in een zeef te doen en dan onder de kraan uit te spoelen. Dan zetten we het voerhoek op de kale bodem.
Wanneer de bodembedekking schoon is doen we dit voorzichtig in het aquarium en verdelen we het gelijk over de bak. Zorg hierbij wel dat de voerhoek vast staat.
Nu we de filter, bodem en voerhoek hebben geplaatst, gaan we de decoratie, planten en mossen plaatsten in het aquarium.
Wanneer we dit klaar hebben gaan we het aquarium vullen. Het een na laatste wat we doen is een thermometer plaatsen in het aquarium. ( pas doen als het aquarium is gevuld, mocht die losvallen, heb je kans dat hij kapot gaat op de bodem).
Als laatste doen we het lampje in het stopcontact en zetten de filter aan.

Het aquarium staat nu en laten we zo indraaien voor de komende 4 tot 6 weken. Deze tijd noemen we rijpen. Rijpen is de tijd die verstrekt tussen het moment dat je het aquarium hebt ingericht en het moment dat alle nodige en nuttige bacteriën zich in voldoende maten zich hebben ontwikkeld. De soorten bacteriën die zich in het rijpingsproces ontwikkelen, moeten in een bepaalde verhouding komen het aquarium, is dit niet het geval hebben we een zwakke schakel in het systeem. Wanneer deze schakel voorkomt kan die zorgen voor een verstoring van het biologisch evenwicht.

Wat doen we wel in de 4-6 weken indraai tijd?
We kijken dagelijkse of alle hardware het nog doet. Brand de lamp nog, stroomt de filter nog en is de tempratuur goed( verwarmingselement)
In de 4de week kun je een kleine waterwissel doen aangezien er bij de opstart ook afvalstoffen( no2 en no3) vrij komen. En hier gaan de ongewenste algen heerlijk van groeien en dat willen we voorkomen( mocht dit eerder worden, kan je eerder verversen).
Vanaf de 2de of 3de week wat voer erin doen is niet nodig voor het opstartproces, maar zal ook niet schadelijk zijn.
In de 4de week gaan we ook voor het eerst het water testen om te kijken of het aquarium al geschikt is voor de nieuwe bewoners.

Welke waardes zijn belangrijk:
NH4( ammoniak)  deze waarde moet 0 zijn
NO3 ( Nitraat ) moet 0 zijn
No2( Nitriet) moet 0 zijn
PH(zuurgraad) tussen de 6.5 en 7.8
GH(gezamenlijke hardheid) tussen de 6 en 8
KH( carbonaathardheid) tussen 1-4
Lichte afwijkingen in PH, GH en KH worden getolereerd door de neocaridina garnalen.

Hoe houdt ik mijn NH4, NO3 en NO2 in de gaten?
Om dit te weten, is het handig om de stikstofkringloop van je het aquarium te weten.

De stikstofkringloop; het verwerken van afvalstoffen in het aquarium
Een aquarium is eigenlijk een klein afgesloten onderwater biotoop. Op het eerste gezicht bestaat het leven in een aquarium uit dieren( in ons geval garnalen) en planten en mossen, maar zoals in iedere biotoop kan er geen evenwicht zijn als er ook niet bacteriën in voorkomen. Deze bacteriën zijn onder andere nodig voor de verwerking van afvalstoffen in het aquarium en worden ook wel nitrificerende bacteriën genoemd. Deze bacteriën verwerken de afvalstoffen in het aquarium in meerdere stappen tot het redelijk onschadelijke nitraat, wat ook wel de stikstofkringloop genoemd wordt.

Voor het eerste gedeelte van de stikstofkringloop zijn de zogenaamde Nitrosomonas bacteriën verantwoordelijk. Deze zetten de afvalstoffen in het aquarium om van ammonium via ammoniak tot nitriet, wat al in kleine hoeveelheden schadelijk is. In een goed functionerend aquarium zal de nitriet hoeveelheid echter niet snel te hoog worden en zal het nitriet bijna direct omgezet worden in het (praktisch) onschadelijke nitraat (NO3), wat gedaan wordt door de zogenaamde nitrobacter bacteriën. Nitraat is alleen in zeer hoge concentraties. In het aquarium zal over het algemeen de stikstof kringloop op dit punt stoppen, maar eigenlijk is de stikstof kringloop op dit punt nog niet volledig. In de natuur zal het nitraat namelijk omgezet worden in de gassen stikstof (N) en zuurstof (O2). Deze gassen stijgen op uit het water en de stikstof kringloop is compleet. Deze laatste stap komt nauwelijks voor in het aquarium, omdat de bacteriën die voor deze laatste stap zorgen in zuurstofloze omstandigheden leven, welke niet wenselijk zijn in het aquarium.

Wanneer de waardes in het aquarium goed en stabiel zijn, kunnen de eerste bewoners worden aangeschaft.
Wanneer je de bewoners toevoegt zouden wij ook de Söchting oxydator mini toevoegen in het aquarium.

Geniet van uw aquarium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.youraquahouse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 817 reviews.