Neritina slakken| renslakken

Wat zijn neritina slakken?
Neritina slakken komen uit de familie Neritidae, die zijn naam heeft van de
Griekse Zee god genaamd Nerites. Velen van hen zijn te vinden in kustgebieden rond Afrika en de Indo-Pacifische regio. De soorten die voor in de aquarium worden verkocht, variëren van 1,3-3,8 cm en leven ongeveer 1 tot 2 jaar.

Wat zijn de verschillende soorten neritina slakken? 
Afhankelijk van de soort kunnen hun schelpen effen kleuren, strepen, stippen, zigzag lijnen en zelfs kleine stekels hebben. Populaire variëteiten zijn onder meer zebra, orange, rode. Onze favoriet is de batik neritina slak, omdat deze veelal verschillende patronen bevatten.

Kunnen neritina-slakken zichzelf omdraaien? 
Nee, ze zijn niet in staat om zichzelf om te draaien. Indien het dier niet teruggedraaid zal worden zal het uiteindelijk overlijden.

Waarom gaan mijn neritina slakken steeds dood?
Mensen hebben er meestal problemen mee als de neritina slakken niet genoeg voedsel of mineralen krijgen. Ze zijn ook gevoelig voor slechte waterkwaliteit. Als je slak uit zijn schaal hangt of een onaangename geur heeft, verwijder hem dan uit het aquarium, zodat het lichaam geen giftige piek in ammoniak(nh4) of nitriet (no2) veroorzaakt.

Een aquarium opzetten voor neritina slakken?
Gezien het kleine formaat kan een neritina slak in een nano aquarium leven binnen een breed scala aan temperaturen. Omdat veel van hen afkomstig zijn uit brakwateromgevingen, geven ze de voorkeur aan “normaal” leidingwater met een PH boven 7,0 en veel mineralen. Als je zacht kraanwater hebt en merkt dat je slakken gebarsten of geërodeerde schelpen krijgen, verhoog dan de mineralen in hun water en voedsel om te voorkomen dat de schade.
Deze slakken gaan graag naar de waterlijn om de witte banden van minerale afzettingen ( kalkrand) op te eten die door verdamping achter blijft en daardoor kunnen ze uit het aquarium kruipen als je niet oplet. Om ontsnappen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u een goed sluitend deksel heeft en eventuele gaten ter grootte van een slak afdekt.

Kunt u maar één neritina slak hebben?
Ja, het zijn geen bijzonder sociale dieren en komen hoogstwaarschijnlijk samen om te fokken en te voeren op de beste locaties in hun natuurlijke omgeving.

Welke vissen kunnen leven met neritina slakken? 
Houdt ze bij vreedzame medebewoners die ze niet opeten, zoals kleine tetra’s, rasbora’s en corydoras. Ze kunnen ook leven met ongewervelde dieren van vergelijkbare grootte, zoals tylo slakken en dwerggarnalen. We raden af ​​om ze te houden bij kogelvissen, slakkenetende modderkruipers of vissen die waarschijnlijk aan hun antennes of koptentakels gaan knabbelen.

Wat eten neritina slakken?

Als aaseters eten ze van alles wat ze kunnen vinden, inclusief algen, overgebleven visvoer en rottende bladeren. (Ze zijn volkomen veilig voor aquariumplanten en eten alleen ongezonde of dode bladeren/planten.) Neritina slakken kunnen echter verhongeren als er niet genoeg algen in het aquarium zijn of als andere vissen ze verdringen van het voedsel. Om ervoor te zorgen dat ze goed gevoed worden, kunt u ze algen wafers aanbieden, geblancheerde courgetteplakken ( geeft niet onze voorkeur i.v.m. waterwaardes). Ook kunt u speciaal slakkenvoeren geven wat calcium, plankton en spirulina bevat.

Hoe neritina slakken kweken?
Het kweken van deze slakken is een hele uitdaging, omdat de bijna microscopisch kleine larven moeilijk te voeden zijn en brak of zout water nodig hebben om betrouwbaar uit te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.youraquahouse.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 826 reviews.